Putin recrutează soldați din închisorile pentru femei, în timp ce Wagner caută recruți în licee

de: Anca Lupescu
14 03. 2023

Vladimir Putin a recurs la căutarea de noi recruți pentru armata sa asediată în închisorile pentru femei pentru a compensa pierderile grele din Ucraina, potrivit unor rapoarte.

Închisorile pentru femei, luate la ochi de Putin

Potrivit oficialilor ucraineni, Moscova a folosit probabil deținuți de sex feminin pentru a-și susține avansarea în Kiev cel puțin de la sfârșitul anului trecut.

„Săptămâna trecută, un tren cu vagoane de dormit pentru transferul prizonierilor a fost reperat deplasându-se spre regiunea Donețk. Unul dintre vagoane avea deținuți de sex feminin în el”, a declarat Ministerul ucrainean al Apărării într-o actualizare publicată luni.

Olga Romanova, co-fondatoare a organizației pentru drepturile deținuților Russia Behind Bars, a confirmat afirmațiile ministerului, declarând pentru iStories:

„Au fost luați din coloniile penitenciare din sudul Rusiei. Nu le știu exact, dar lucrau în Kushchevka”.

Wagner recrutează adolescenți ruși

Între timp, serviciile secrete britanice sugerează că grupul de mercenari Wagner organizează „discuții despre carieră” pentru elevii ruși, ca parte a unei campanii de recrutare pentru ca mai mulți tineri soldați să se alăture luptei din Ucraina.

În cea mai recentă actualizare, Ministerul Apărării a declarat că au fost distribuite chestionare în școlile rusești de către membri deghizați ai grupului, deseori numit armata privată a lui Putin.

În cea mai recentă evaluare a conflictului din Ucraina, care a împlinit un an la 24 februarie, ministerul a observat că Evgheni Prigojin – fondatorul grupării paramilitare – „este foarte probabil să își orienteze eforturile de recrutare către cetățenii ruși liberi”.

Se pare că acesta a pierdut accesul la recrutarea în închisorile rusești din cauza disputelor sale continue cu conducerea Ministerului Apărării din țară.

Șeful grupării, care oferă luptători de închiriat și a condus o ofensivă de luni de zile în Bahmut, a avut în ultimele săptămâni ciocniri tot mai publice cu Kremlinul.

Prigojin a acuzat Ministerul rus al Apărării de trădare, susținând că oficialii guvernamentali rețin în mod intenționat muniția de care grupul de mercenari are nevoie pentru a asigura victoria în Bahmut.

El a sugerat că oficialii guvernamentali îl împiedică acum să facă angajări din închisori. Grupul Wagner a recrutat un număr mare de prizonieri pentru războiul președintelui rus Vladimir Putin în Ucraina, oferind prizonierilor bărbați pedepse comutate și stimulente în bani în schimbul a șase luni de serviciu militar în Ucraina.